Florite® kao model za inkorporiranje etarskih ulja kao aktivnih supstanci u čvrste farmaceutske oblike - Jončić Savić, Katarina; Pavlović, Bojan; Beara, Ivana; Simin, Nataša; Lesjak, Marija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Primena etarskih ulja u modernoj medicini je ograničena zbog njihovih specifičnih fizičko-hemijskih osobina koje ih mogu učiniti izuzetno nepogodnim za formulisanje stabilnih farmaceutskih oblika. Cilj ove studije je bio da se razvije čvrst farmaceutski oblik, tvrda želatinska kapsula, sa prirodnom mešavinom etarskih ulja (HerbELICO®), sa prethodno potvrđenom anti-Helycobacter pylori aktivnošću. Jedinstveni kalcijum silikat (Florite® R, Tomita Pharmaceutical Co., Ltd.) sa svojom visokom sposobnošću da adsorbuje tečnosti, korišćen je za pripremu jedinstvenog HerbELICO® praška, pri čemu je mešavina etarskih ulja HerbELICO® nanošena na Florite® R mešanjem u odnosu od 70-80% (w/w). Faktorijalni dizajn eksperimenata je primenjen za sistemsku optimizaciju kapsula koje sadrže HerbELICO® prašak i sredstvo za dopunjavanje u različitim odnosima. Pripremljeni jedinstveni HerbELICO® praškovi su procenjeni na osnovu njihove protočnosti, nasipne i sabijne gustine, nasipnog ugla i na osnovu tih parametara kao i na osnovu variranja mase HerbELICO® kapsula, odabrana je optimalna formulacija. Eksperimentalni rezultati su pokazali da su fizičko-hemijski parametri kapsula koje sadrže do 30% (w/w) jedinstvenog HerbELICO® praška po kapsuli, u prihvatljivim granicama. Ova studija promoviše HerbELICO® formulaciju u obliku tvrdih želatinskih kapsula kao model za uspešno inkorporiranje etarskih ulja u čvrst farmaceustski oblik. Prednost razvijenih kapsula je mogućnost upotrebe etarskih ulja u robusnom farmaceutskom obliku koji je pogodan za serijsku proizvodnja i koji je prihvatljiv za oralnu upotrebu.