The Novi pravci u razvoju inhibitora ciklooksigenaze - Savić, Jelena; Brborić, Jasmina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) se koriste za ublažavanje simptoma akutne i hronične inflamacije već skoro čitav vek i predstavljaju jednu od najčešće primenjivanih grupa lekova u najširoj populaciji. Grupa NSAIL je veoma brojna i obuhvata različite hemijske strukture. Glavni mehanizam delovanja ovih lekova je inhibicija enzima ciklooksigenaze (COX) koji katalizuje produkciju prostaglandina (od kojih su neki medijatori inflamacije) iz arahidonske kiseline, a u zavisnosti od toga da li inhibiraju obe izoforme (COX-1 i COX-2) ili samo COX-2, dele se na neselektivne i selektivne. Potreba za otkrivanjem novih NSAIL sa manje neželjenih efekata je i danas aktuelna, jer neselektivni NSAIL često izazivaju neželjene gastrointestinalne efekte koji variraju od blagih do veoma ozbiljnih kao što je krvarenje, a neki selektivni lekovi su povučeni iz upotrebe zbog ozbiljnih neželjenih kardiovaskularnih efekata sa smrtnim ishodom. Nekoliko epidemioloških studija je pokazalo da postoji negativna korelacija između upotrebe NSAIL i pojave Alchajmerove bolesti, kao i nekih tipova kancera, a naročito kolorektalnog i kancera dojke. Razvoj jedinjenja koja bi se koristila u terapiji Alchajmerove bolesti je usmeren na strukture koje istovremeno imaju više efekata, a jedan od njih je antiinflamatorni posredovan inhibicijom COX-2. Iako mehanizmi hemoprevencije nisu potpuno rasvetljeni, nesporno je da postoji uloga obe COX izoforme u karcinogenezi, a ova saznanja su otvorila novo polje istraživanja ka dizajniranju i sintezi novih COX inhibitora sa hemoprotektivnom, antiangiogeneznom i citotoksičnom aktivnošću.