Kombinovana primena površinskog hemijskog pilinga i oksigenoterapije lica u tretmanu papulopustularne rozacee – prikaz slučaja - Pecarski, Danijela; Ignjatović, Milica; Filipović, Mila (Arhiv za farmaciju, 2022)
Rozacea (lat. Rosacea) je hronično, inflamatorno oboljenje kože, koje najčešće pogađa centrofacijalnu regiju (obraze, nos, bradu, čelo) i oči. Karakterišu je ponavljajuće epizode crvenila, perzistentni eritem, inflamatorne papule i/ili pustule i teleangiektazije, na osnovu kojih se dijagnostikuje. Ne može se izlečiti, već se „drži pod kontrolom“ izbegavanjem faktora koji je izazivaju, upotrebom lekova za oralnu i/ili lokalnu primenu, korišćenjem odgovarajućih kozmetičkih proizvoda i primenom određenih kozmetičkih tretmana. Kada je u pitanju tretman rozacee sa izraženim inflamatornim papulama i pustulama, najčešći dermatološki pristup jeste upotreba preparata sa azelainskom kiselinom za lokalnu primenu, dok se za istu indikaciju u okviru kozmetičkih procedura vrši površinski hemijski piling ovom kiselinom. Cilj rada bio je proceniti efikasnost novog pristupa u tretmanu papulopustularne rozacee - kombinovanu primenu površinskog hemijskog pilinga sa 20% azelainskom kiselinom i oksigenoterapije lica. Klijent, 45 godina starosti, ženskog pola, sa dijagnostikovanom papulopustularnom (PP) rozaceom, difuznim eritemom i PP lezijama na obrazima, čelu i bradi, bez farmakološke terapije, bio je podrvgnut tretmanu površinskog hemijskog pilinga sa 20% azelainskom kiselinom. Rastvor je nanešen na regiju sa PP lezijama, neutralizovan vodom, nakon čega je vršena hidraporacija sa kiseonik džetom i serumom sa hijaluronskom kiselinom, u trajanju od 10 minuta. Sedam dana nakon izvršenog tretmana došlo je do redukcije inflamatornih papula i pustula centrofacijalne regije, smanjenja eritema i popravljanja izgleda kože. Stanje je, uz adekvatan savet o nezi kože, ostalo nepromenjeno i nakon tri meseca od tretmana. Može se zaključiti da bi se pomenuti pristup mogao uspešno koristiti u tremtanu blage do umerene papulopustularne rozacee.