Ispitivanje koncentracija i normalizovanih koncentracija metotreksata u zavisnosti od primenjene doze u pedijatrijskoj populaciji sa ALL i NHL - Škorić, Biljana; Jovanovic, Marija; Miljković, Branislava; Kuzmanović, Miloš; Vučićević, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Primena visokih doza metotreksata je uobičajena u pedijatrijskim protokolima za lečenje akutne limfoblastne leukemije (ALL) i non-Hodking limfoma (NHL). Metotreksat se u određenoj fazi terapije primenje u dozi od 3 g/m2 ili 5 g/m2 u cilju postizanja koncentracije koje uništavaju tumorske ćelije uz minimalan toksičan efekat. Cilj ovog rada je prikaz koncentracije leka u zavisnosti od primenjene doze i procena bezbednosti terapije u odnosu na referentne vrednosti koncentracije. Nakon odobrenja etičkog odbora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ uključeno je 50 pedijatrijski pacijenata sa ALL ili NHL. Podaci o primeni MTX su retrospektivno prikupljeni iz istorija bolesti. Koncentracije i normalizovane koncentracije po primenjenoj dozi su statistički analizirani neparametarskim testovima u SPSS-u (verzija 18). Srednja vrednost koncentracija (± standardna devijacija) MTX pri primeni 3 g/m2 odnosno 5 g/m2 je iznosila 19,72±6,62 mg/L odnosno 34,73±17,13 u 24h, 0,20±0,36 mg/L odnosno 0,24±0,58 mg/L u 48h i 0,14±0,44 mg/L odnosno 0,12±0,89 mg/L u 72h posle početka infuzije. Statistički značajna razlika (p<0,001) je uočena kod koncentracija u 24h između doza 3 g/m2 (mean rank = 43,97) i 5 g/m2 (mean rank= 103,36). U ostalim vremenskim tačkama i pri poređenju normalizovanih koncentracija nije bilo statistički značajne razlike, iako je primetan trend viših vrednosti u grupi 5 g/m2. Rezultati analize pokazuju da pri primeni veće doze leka tokom istovremene distribucije i eliminacije leka postoji mogućnost detektovanja visokih koncentracija, dok je tokom faze eliminacije uticaj primenjene doze manje uočljiv. Ipak, primena veće doze nosi rizik od neželjenih efekata.