Žetveni ostaci kukuruza, pšenice i suncokreta - otpad ili izvor vrednih sirovina? - Projekat PhAgroWaste - Maksimović, Zoran (Arhiv za farmaciju, 2022)
Poljoprivredni otpad je, u Srbiji, još uvek nedovoljno iskorišćen resurs, koji se uglavnom spaljuje na poljima ili baca - doprinoseći velikom zagađenju vazduha, ugrožavajući zdravlje stanovništva i narušavajući uslove životne sredine. Zbog toga je osmišljen konzistentan set interdisciplinarnih istraživanja pod nazivom „Value-Added Products from Maize, Wheat and Sunflower Waste as Raw Materials for Pharmaceutical and Food Industry“ (PhAgroWaste), sa ciljem da ispita i predloži održivu praksu upravljanja poljoprivrednim otpadom u kojoj bi žetveni ostaci pšenice, kukuruza i suncokreta bili sirovina za proizvodnju različitih materijala za primenu u farmaceutskoj industriji, sa visokom komercijalnom vrednošću i važnim biološkim aktivnostima (mikro- i nanokristalna celuloza - MCC/NCC, voskovi, ekstrakti bogati polifenolima, izolovana hemijska jedinjenja itd.). MCC je jedan od najčešće korišćenih ekscipijenasa u formulacijama različitih farmaceutskih proizvoda. S druge strane, NCC nalazi primenu u inženjeringu tkiva, 3D-bioprintingu, tretmanu otpadnih voda, razvoju kompozitnih materijala, isporuci lekova, itd. MCC i ekstrakti bogati polifenolima proizvedeni iz poljoprivrednog otpada će biti inkorporirani u inovativne formulacije mesnih proizvoda sa povećanom oksidativnom stabilnošću, dužim rokom trajanja, poboljšanim sastavom masnih kiselina i povećanim sadržajem vlakana. Voskovi i polifenolima bogati ekstrakti će biti testirani u formulaciji novih kozmetičkih proizvoda inspirisanih prirodom. Na ovaj način, mogu se proizvesti materijali sa visokom dodatnom vrednošću, u cilju poboljšanja kvaliteta života njihovih korisnika, smanjenja generisanja otpada u proizvodnom lancu, ograničenja uticaja intenzivne poljoprivrede na životnu sredinu i unapređenja konkurentnosti i privrednog rasta srpske prehrambene i farmaceutske industrije.