Ispitivanje uticaja i posledica pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje - Petrović, Bojana; Vukomanović, Predrag; Nikolić, Milica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Tekuća pandemija COVID–19 (engl. Coronavirus disease 2019) predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje širom sveta. COVID–19 ne samo da ugrožava fizičko zdravlje, već utiče i na mentalno zdravlje usled različitih okolnosti: gubitka porodice, posla, društvenih ograničenja i neizvesnosti, kao i straha od budućnosti. Naša studija je sprovedena od februara do maja 2021.godine u cilju utvrđivanja uticaja i posledica COVID-19 pandemije na mentalno zdravlje pojedinca. U istraživanju je učestvovalo 104 ispitanika (62 žene i 42 muškarca), od kojih je oko 60% bolovalo od COVID-19, kao i blizu 90% članova njihovih porodica. Pored toga, 10% ispitanika beleži i smrtni ishod kao ishod COVID-19 kod pojedinih članova porodice, što se poklapa sa zvaničnim izveštajima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Republike Srbije. Za procenu stepena anksioznosti, stresa i depresivnog stanja, kao i mentalnog zdravlja u celini, korišćena je DASS-21 skala (engl. The Depression, Anxiety and Stress Scale - 21 Items). Rezultati ukazuju na najveći stepen stresa (kod 52,9% ispitanika), dok su anksiozni poremećaji i depresivnost prisutni kod više od trećine ispitanika (oko 35%). Slični rezultati dobijeni su i u italijanskoj studiji, što potvrđuje neophodnost blagovremene reakcije i osnaživanje pojedinca da potraži stručnu pomoć. Ovi podaci su posebno naglašeni kod ispitanika koji su naveli smrtni slučaj u porodici. Rezultati naše studije, kao i mnogobrojnih studija nedvosmisleno ukazuju na negativan uticaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje. Sa druge strane, buduća istraživanja, sa vremenske distance će svakako pouzdanije pokazati intezitet potencijalnih psihopatoloških posledica COVID-19.