Najednostavniji koncept za razvoj i optimizaciju HPLC metoda za kvantifikaciju tri fluorohinolona u farmaceutskim doziranim oblicima: ciprofloksain, norfloksacin i moksifloksacin - Piponski, Marjan; Bakovska Stoimenova, Tanja; Miloshevska, Martina; Grncharovska, Kristina; Slaveska Spirevska, Irena; Prculovska, Milena; Stefov, Stefan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Postojeće hromatografske metode za kvantifikaciju pomenutih fluorohinolona, sadrže određene nedostatke kao što je generisanje razvučenih pikova, koje variraju u rangu vrednosti 1.3-3. Sama karakteristična struktura fluorohinolona je osnovni razlog za pojavu asimetrije pikova. Čak je i u oficinalnim farmakopejskim monografskim metodama dozvoljen tailing pikova na hromatoramu do vrednosti 2. Ovaj se problem obično rešava dodavanjem određene količine aditiva mobilne faze, kao što je trietilamin, za supresiju sekundarnih analit-kolona interakcija u reverzno-faznoj tečnoj hromatografiji, blokiranjem rezidualnih slobodnih silanolnih grupa iz stacionarne faze, koje intereaguju sa pozitivno-naelektrisanim amino grupama u samoj molekuli analita. Prilikom naših ispitivanja, mogli smo da zakljucimo da se ovakav problem pojave visoke asimetrije pika ova tri fluorohinolona: ciprofloksacina, norfloksacina i moksifloksacina, može jednostavno eliminisati pomoču pažljive selekcije komponenata mobilne faze: tipa i procentne zastupljenosti organskih rastvarača, kao i acidifikatora eluenta, mravlje kiseline. Druga bitna stvar je izbor adekvatne kolone, koja daje najbolju simetriju pika, koriščenjem predložene mobilne faze. Prilikom naših ispitivanja, najbolje smo rezultate dobili korisčenjem kolona Zorbax C-8, kojima smo dobili pikove sa vrednostima tailing faktora u opsegu 1.2-1.55. Ovakvi eksperimentalni rezultati omogućavaju kreiranje, razvoj, optimizaciju i validaciju jednostavnih, brzih selektivnih, tačnih i preciznih HPLC metoda za kvantifikaciju svakog od ova tri fluorohinolona u svojim doziranim oblicima.