Nove supstance, nova zabrinutost - Selektivni modulatori androgenih receptora - Antić, Dušan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Poslednjih nekoliko godina mnogi sportisti su upotrebljavali Selektivne modulatore androgenih receptora (eng. Selective Androgen Receptor Modulators - SARMs). SARMs su eksperimentalni lekovi koji se ispituju kao potencijalna terapija za povećanje mišićne snage i jačine kostiju kod starijih ljudi ili kod onih kojima je iz medicinskog razloga to potrebno. U SARMs spadaju različite supstance, kao što su ligandrol, ostarin, testolon. Još uvek nema završenih studija koje bi potvrdile njihov efekat i iz tog razloga nisu dozvoljeni za humanu upotrebu. SARMs se kao sportski suplementi uglavnom mogu kupiti preko interneta. Tamo se, između ostalog, navodi da povećavaju rast i snagu mišića, ubrzavaju oporavak nakon povreda i sve to bez neželjenih efekata steroida. Međutim, nijedno istraživanje još nije potvrdilo bezbednost SARMs. Američka FDA je iznela podatke koji dovode u vezu upotrebu SARMs sa otkazivanjem jetre, srčanom slabošću i infarktom miokarda kod onih koji su koristili. Dodatno zabrinjava što se SARMs često daju u kombinaciji (ili im budu dodaci koji nisu deklarisani) sa hormonskim i metaboličkim modulatorima, kao što je GW1516 (poznat još i kao kardarin ili endurobol). GW1516 je razvijan kao potencijalna terapija za dijabetes, gojaznost i kardiovaskularne bolesti, ali se odustalo od toga jer je često izazivao kancer kod eksperimentalnih miševa. Ako govorimo o sportu, SARMs se nalaze na Listi zabranjenih supstanci i metoda u sportu koju objavljuje Svetska Antidoping Agencija, u odeljku S.1 Anabolički agensi i predstavljaju doping u sportu. Ukoliko bi sportista bio doping pozitivan na SARMs bio bi kažnjen sa 2 do 4 godine zabrane učestvovanja u sportu.