Sinteza i fizičko-hemijska karakterizacija tri novosintetisana derivata sulfhidroksamske kiseline kao potencijalnih dualnih inhibitora enzima ciklooksigenaze-2 i 5-lipooksigenaze - Bošković, Jelena; Čudina, Olivera; Dobričić, Vladimir (Arhiv za farmaciju, 2022)
Inflamatorni medijatori koji nastaju iz arahidonske kiseline posredstvom enzima ciklooksigenaze (COX) i lipooksigenaze (LOX) učestvuju u patogenezi brojnih inflamatornih oboljenja. Smatra se da inhibicija COX puta dovodi do potenciranja LOX puta, te inhibicija oba puta predstavlja racionalan pristup dizajniranja i razvoja novih, efikasnijih i bezbednijih antiinflamatornih lekova. Cilj rada je bila sinteza i fizičko-hemijska karakterizacija derivata 1f, 1g i 1h proisteklih iz prethodno sprovedene 3D-QSAR studije i molekulskog docking-a. Derivat sulfhidroksamske kiseline 1f je sintetisan u dvostepenom postupku pri čemu se najpre iz komercijalno dostupne sulfonske kiseline i tionil hlorida u prisustvu katalitičke količine DMF dobija odgovarajući sulfonil hlorid. Odgovarajuća sulfhidroksamska kiselina (1f) se dobija u drugom koraku iz prethodno sintetisanog sulfonil hlorida i hidroksilamin-hidrohlorida u prisustvu 10% rastvora NaHCO3. Derivati sulfhidroksamske kiseline, 1g i 1h su sintetisani jednostepenim postupkom iz komercijalno dostupnih sulfonil hlorida i hidroksilamin-hidrohlorida u prisustvu 10% rastvora NaHCO3. Nakon postupka sinteze jedinjenja su prečišćena tečno-tečnom ekstrakcijom i preparativnom TLC pri čemu se dobijaju derivati 1f, 1g, 1h u prinosima 26%, 53% i 63%. Struktura i čistoća sintetisanih jedinjenja je potvrđena određivanjem temperature topljenja i spektroskopskim (ATR-FTIR, 1H-NMR, 13C-NMR, MS/MS) tehnikama. Na osnovu prethodno sprovedene in silico studije, voluminozni centar i sulfhidroksamska grupa sintetisanih derivata su odgovorni za COX-2 selektivnost zbog prisustva šireg vezivnog mesta unutar COX-2 enzima, dok sulfhidroksamska grupa unutar 5-LOX enzima helira gvožđe aktivnog centra i inhibira enzim, te se očekuje potentna dualna COX-2 i 5-LOX inhibitorna aktivnost sintetisanih derivata.