Biološko ponašanje 90Y-obeleženih mikro- i nanočestica kod miševa sa tumorskim ksenograftima - Vukadinović, Aleksandar; Knežević, Nikola; Janković, Drina; Radović, Magdalena; Perić, Marko; Mirković, Marija; Milanović, Zorana; Stanković, Dragana; Vranješ Đurić, Sanja; Prijović, Željko; Erić, Slavica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Radioizotopi, kao što je 90Y, koji emituju beta-čestice su pogodni za upotrebu u terapiji tumora. Pored toga, isporuka terapeutika pomoću nanočestica predstavlja poslednjih godina veliko polje istraživanja. U ovoj studiji je ispitivano biološko ponašanje tri različite formulacije mikro- i nanočestica obeleženih terapeutskim radioizotopom 90Y. Prvu formulaciju su činile 90Y-obeležene su perparamagnetne nanočestice gvožđe-oksida obložene citratom (90Y-CA-SPIONs), druga je bila superparamagnetna nanočestica gvožđe-oksida obložena mezoporoznom silikom (90Y-Mag-MSN), a treća formulacija je bila 90Y-obeležena albuminska mikrosfera (90Y-AMS). Pokazalo se da su sve tri formulacije stabilne tokom perioda poluraspada radioizotopa. Veličine čestica bile su 22 nm, 386 nm i 38 µm za 90Y-CA-SPION, 90Y-Mag-MSN i 90Y-AMS, respektivno. Studije biodistribucije su urađene korišćenjem BALB/c miševa sa tumorskim ksenograftima. Rezultati su pokazali da, nakon i.v. injekcije, biodistribucija radioobeleženih čestica zavisi od njihove veličine. Prema tome, manje čestice (90Y-CA-SPIONs i 90Y-Mag-MSN) se uglavnom nakupljaju u jetri i slezini (>90%ID), a veće (90Y-AMS) u plućima. Nakupljanje čestica u tumorima je bilo manje od 1%ID. Posle direktne lokalne intratumoralne injekcije, sve tri vrste radioobeleženih čestica su pokazale visoku stabilnost, tako da se radioaktivnost zadržala isključivo u tumorskom tkivu tokom četiri dana praćenja. Ova studija potvrđuje da je nakupljanje nanočestica u solidnim tumorima nakon i.v. injekcije izazov zbog malog preuzimanja od strane tumorskog tkiva. Ipak, sve tri ispitivane vrste čestica su se pokazale pogodnim za direktnu lokalnu intratumoralnu primenu, a 90Y-AMS je pogodan i za terapiju radioembolizacijom (SIRT).