Analgetski potencijal etarskog ulja ruzmarina kod bolnih draži izazvanih primenom sirćetne kiseline u testu „grčeva“ na miševima soja NMRI-Haan - Milanović, Isidora; Rašković, Aleksandar; Stilinović, Nebojša; Vukmirović, Saša (Arhiv za farmaciju, 2022)
Postojanje analgetskog i antiinflamatornog delovanja etarskog ulja ruzmarina (EUR) i pojedinačnih komponenti, kao i EU sličnog sastava EUR (1,8-cineol, kamfor i α-pinen), ispitivano je u studijama na životinjama, primenom visokih doza. Cilj ispitivanja: utvrditi analgetski potencijal EUR primenjenog u nižim dozama. Tokom 7 dana, EUR je primenjivano oralno, u dozama 10 i 20 mg/kg tm/dan. Bolni nadražaj izazvan je primenom 1% sirćetne kiseline intraperitonealno (10 ml/kg tm), 10 minuta nakon poslednje doze EUR. Pet minuta kasnije započeto je brojanje grčeva. U prvom periodu brojanja (5. - 25. minut), u grupama životinja pretretiranim EUR u dozama 10 i 20 mg/kg tm/dan, došlo je do statistički značajnog (dozno-zavisnog) smanjenja broja grčeva (p˂0.05), u odnosu na kontrolnu grupu pretretiranu fiziološkim rastvorom tokom 7 dana. U drugom periodu brojanja (25. do 45. minut), nije utvrđena statistički značajna razlika između izmerenih vrednosti u kontrolnoj i eksperimentalnim grupama. U našoj studiji primena EUR izazvala je značajan antinociceptivni efekat. Etarsko ulje ruzmarina značajno smanjuje visceralni bol izazvan nadražajnim delovanjem sirćetne kiseline nakon sedmodnevnog peroralnog pretretmana u dozama od 10 mg/kg tm i 20 mg/kg tm.