Efikasnost 177Lu- i 90Y-obeleženih nanočestica u ciljanoj terapiji tumora na modelu mišjih CT26 i 4T1 ksenografta - Stanković, Dragana; Janković, Drina; Mirković, Marija; Radović, Magdalena; Milanović, Zorana; Vukadinović, Aleksandar; Stanković, Aljoša; Perić, Marko; Vranješ-Djurić, Sanja; Prijović, Željko; Savić, Miroslav (Arhiv za farmaciju, 2022)
Prethodna istraživanja su pokazala da se intravenskim načinom aplikacije nanočestica ne postiže zadovoljavajuća terapijska doza u solidnim tumorima, zbog nespecifičnog preuzimanja nanočestica od strane retikuloendotelnog sistema. Da bi se prevazišli ovi problemi, smatra se da je intratumorski način aplikacije pogodniji način primene nanočestica u terapiji solidnih tumora. Sa ciljem da se razvije radiofarmaceutik za lokalizovanu terapiju tumora, u ovim ispitivanjima, superparamagnetne nanočestice oksida gvožđa (SPION) su sintetisane, površinski obložene limunskom (CA) i dimerkaptoćilibarnom (DMSA) kiselinom i radioobeležene sa 90Y i 177Lu. Posebna pažnja je posvećena ispitivanjima distribucije i antitumorske efikasnosti radioaktivno obeleženih SPIONa nakon lokalne intratumorske primene u ksenografte indukovane supkutanim injekcijama CT26 i 4T1 ćelija BALB/c miševima. Praćenje distribucije intratumorski injektovanih 90Y-CA-SPION-a i 177Lu-DMSA-SPION-a je pokazalo da je zbog veličine nanočestica njihova migracija iz tumorskog tkiva u zdrave organe i tkiva usporena, pa čestice ostaju na mestu ubrizgavanja do 14 dana, čime se značajno povećava izloženost tumora zračenju. Niža terapijska efikasnost 177Lu-DMSA-SPION-a u CT26 ili 4T1 tumorima se može objasniti slabom migracijom čestica sa mesta aplikacije do udaljenih tumorskih ćelija kao i kratkim dometom u tkivu β– čestica koje emituje 177Lu zbog energije zračenja od 0,5MeV. Ova ispitivanja su pokazala da je 90Y-CA-SPION značajno efikasniji od 177Lu-DMSA-SPION u inhibiciji rasta obe vrste tumora, zbog visokoenergetskih β– čestica koje emituje 90Y (2,27MeV) i većeg dometa u tkivu. 90Y je terapeutski superiorniji od 177Lu u istraživanim modelima ksenografta. Mišljenja smo da se intratumorski primenjeni radioaktivno obeleženi SPION-i mogu smatrati potencijalnim terapijskim agensom za lokalizovanu terapiju solidnih, inoperabilnih i teško dostupnih tumora.