Antioksidativna svojstva lipoproteina visoke gustine: više od kardiovaskularne zaštite - Zeljković, Aleksandra; Vekić, Jelena; Kotur-Stevuljević, Jelena; Stefanović, Aleksandra; Mihajlović, Marija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Lipoprotein visoke gustine (high-density lipoprotein, HDL) je najkompleksnija lipoproteinska čestica koja, pored lipidnih komponenti, sadrži i desetine različitih funkcionalnih proteina. Ovakav složen sastav omogućava brojne funkcije HDL; od reverznog transporta holesterola, do antioksidativnih, antiinflamatornih, antiagregacijskih, antiadhezivnih i vazodilatatornih svojstava. U skladu s tim, značaj HDL u mnogome prevazilazi kardioprotektivne efekte, a savremena otkrića ukazuju na ulogu ovih čestica u etiopatogenezi različitih oboljenja. Antioksidativna svojstva HDL prevashodno su vezana za enzim paraoksonazu 1 (PON1), čija je osnovna funkcija zaštita lipoproteina niske gustine (low-density lipoprotein, LDL) i ćelijskih membrana od oksidativnih oštećenja. PON1 je locirana na HDL česticama i uočeno je da aktivnost ovog enzima u velikoj meri zavisi od strukture samog HDL. U našim istraživanjima pokazali smo da PON1 nije ravnomerno zastupljena na svim subfrakcijama HDL, te da se ova zastupljenost menja u različitim patofiziološkim stanjima, kao što su hronične bubrežne bolesti, sindrom policističnih jajnika, ili hipertenzija u trudnoći. Slično tome, pomeranje raspodele HDL subfrakcija ka manjim, disfunkcionalnim česticama uočeno je kod pedijatrijskih i odraslih pacijenata sa dijabetesom, metaboličkim sindromom, opstruktivnom apnejom u toku spavanja, sarkoidozom, ali i sa malignim bolestima, kao što je kolorektalni karcinom. Istovremeno, nivo antioksidativne zaštite kod ovih pacijenata je bio snižen, što je bilo vidljivo i kao smanjenje aktivnosti PON1, te sledstveno povećanje nivoa oksidativnog stresa. Strukturne modifikacije HDL čestica utiču na njihovu funkciju, pa tako i antioksidativni kapacitet enzima PON1 zavisi od kvalitativnih svojstava njegovog lipoproteinskog nosača. Ovakva složena interakcija između HDL i pridruženih funkcionalnih proteina značajna je za nastanak i progresiju brojnih oboljenja.