Procena nivoa informisanosti farmaceuta o dopingu u sportu - Antić, Dušan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Cilj ovog istraživanja bila je procena nivoa informisanja, znanja i stavova farmaceuta koji obavljaju apotekarsku delatnost o dopingu. Istraživanje je realizovano kao transverzalna studija empirijskog karaktera i bilo je uključeno 173 farmaceuta različitog pola i godina starosti. Za prikupljanje podataka korišćen je anketni list kao nestandardna istraživačka tehnika. Mali broj ispitanika je bio informisan o „Listi zabranjenih supstanci i metoda u sportu“ (9,5%). Znanje i informacije o dopingu u sportu sticali su putem medija (34,8%) i interneta (33.6%). Većina je znala da je urin uzorak koji se testira na doping (86,3%). Tačan odgovor da su spironolakton, pseudoefedrin, tuaminoheptan i intravenski kortikosteroidi zabranjeni u sportu dalo je 36,6%, 19,9%, 26,7% i 37,8% ispitanih farmaceuta. Sa druge strane, da su salmeterol unet inhalacijom, inhalatorni kortikosteroidi, kreatin i diklofenak dozvoljeni u sportu tačno je odgovorilo 42%, 40,6%, 47,7% i 52,9% ispitanika. Sportista može da koristi lek koji sadrži doping supstancu, ali samo ako ima odobreno Izuzeće radi terapeutske upotrebe (TUE) i na to je tačno odgovorilo 64,1% ispitanika. Učesnici su imali polivalentne stavove po pitanju dopinga u sportu. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su farmaceuti nedovoljno informisani o različitim aspektima dopinga u sportu. Budući da su uključeni u rad sa pacijentima koji mogu biti sportisti, njihovo znanje o dopingu bi trebalo biti na višem nivou. Jedan broj lekova i suplemenata koji se nalaze u apotekama sadrži supstance koje su doping u sportu. Rezultati ovog istraživanja bi mogli biti dobra smernica za planiranje aktivnosti koje mogu dovesti do edukacije farmaceuta o dopingu u sportu.