Procena razumevanja informacija o upotrebi lekova u populaciji hospitalizovanih ortopedskih pacijenata - Ćetković, Zora; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
Pacijenti sa ortopedskom povredom su pod visokim rizikom od venske tromboembolije. Iako je antikoagulantna terapija glavni oslonac, tradicionalni oralni antikoagulansi imaju nepredvidivu farmakokinetiku, zahtevaju redovno praćenje i mogu dovesti do neželjenih efekata. Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni znanje, razumevanje informacija o upotrebi lekova i pristup informacijama u populaciji hospitalizovanih odraslih ortopedskih pacijenata. Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije od septembra do novembra 2021. godine. Za procenu razumevanja informacija o upotrebi lekova korišćeni su specifični, namenski kreiran upitnik i sociodemografski upitnik. U istraživanju je učestvovalo 110 pacijenata (stopa odgovora 94%), većinom muškog pola (56,4%), starijih od 30 godina (80%) i sa završenim visokim obrazovanjem (67,3%). Rezultati su pokazali da većina ispitanika informacije o načinu upotrebe i delovanju leka pronalazi u Uputstvu za lek (53,6%), odnosno da informacije o čuvanju leka pročita na kutiji leka (60%), dok se manji broj ispitanika (32,7%) oslanja na savet farmaceuta. Većina pacijenta (˃55%) je znala odgovor na sva pitanja koja se odnose na razumevanje informacija o načinu upotrebe, delovanju i čuvanju leka, osim na pitanje koje se odnosi na rok upotrebe leka naveden na kutiji (82,7% netačnih odgovora). Ova studija ukazuje da hospitalizovani ortopedski pacijenti radije sami pronalaze informacije o lekovima nego što pitaju farmaceute, što može dovesti do nerazumevanja ključnih informacija o leku i uticati na ishod toka lečenja. Stoga, potrebno je poboljšati komunikaciju između zdravstvenih radnika i pacijenata tokom hospitalizacije i prilikom otpusta.