Uporedna analiza stavova farmaceuta o telefarmaciji u Republici Srbiji i Republici Sloveniji - Ilkić, Jovana; Obradović, Dragiša; Milošević Georgiev , Andrijana; Marinković, Valentina; Tadić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Telefarmacija utiče na uključenost farmaceuta u pružanje zdravstvene zaštite i ishode u vezi sa zdravljem. Ova usluga je implementirana u Sloveniji od septembra 2020. godine, nasuprot Srbiji gde ova usluga još nije implementirana. Cilj ove studije bio je da uporedi stavove farmaceuta iz Srbije i Slovenije u pogledu njihovog razumevanja koncepta telefarmacije, uočenih rizika i facilitatora, kao i stavova o ukupnom kapacitetu za uvođenje takvih usluga. Polustrukturirani intervjui sa farmaceutima vođeni su u Sloveniji i Srbiji od oktobra 2020. do marta 2021. Intervjui su doslovno transkribovani, kodirani, tematski analizirani i rezultati su upoređivani za svaku veću nastalu temu. Ukupno su 33 farmaceuta iz zajednice prihvatila učešće (10 iz Slovenije i 23 iz Srbije). Farmaceuti iz obe zemlje iskazali su veliko interesovanje, motivisanost i razumevanje koncepta telefarmacije. Učesnici su se složili da usluge treba naplaćivati, i to prevashodno preko fondova zdravstvenog osiguranja, kao i da usluge treba da dopunjuju pružanje farmaceutske zdravstvene zaštite uživo. Učesnici su delili sumnje u adekvatnost uključenosti farmaceuta u pružanje zdravstvene zaštite, prepoznajući telefarmaciju kao sredstvo za unapređenje toga. Učesnici iz Slovenije izrazili su zabrinutost u vezi sa standardizacijom, propisima i zaštitom ličnih podataka kada je u pitanju telefarmacija. S druge strane, učesnici iz Srbije smatraju da implementacija telefarmacije još nije moguća zbog nedostatka regulatorne, finansijske i organizacione infrastrukture. Slovenački model teleapotekarske usluge može predstavljati dobar primer za duboko razumevanje facilitatora, rizika i barijera u vezi sa razvojem i implementacijom nove apotekarske usluge u Srbiji.