Određivanje benzalkonijum hlorida u aerosolnim preparatima koji sadrži natrijum hlorid HPLC tehnikom - Amidžić, Bisa; Bašić, Jasmina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Benzalkonijum hlorid (BAC) je biocidni agens koji se koristi u farmaceutskoj industriji kao konzervans. Benzalkonijum hlorid je mešavina alkilbenzildimetilamonijum hlorida, od kojih su tri najvažnija sa alkil supstituentima C12, C14, C16 u kvaternarnoj amonijum soli. Svrha ovog istraživanja je bila da se razvije metoda za određivanje sadržaja benzalkonijum hlorida u aerosolnim preparatima u koje sadrže natrijum hlorid različitih koncentracija. U tu svrhu je korišćena metoda tečne hromatografije visokih performansi (HPLC). Hromatografska analiza je izvršena korišćenjem Hypersil Gold CN kolone (4,6 mm × 250 mm, i.d, veličina čestica od 5 mikrona) sa izokratskom mobilnom fazom koja se sastoji od 0,1 M rastvora natrijum acetata pH 5,0 i acetonitrila u odnosu 40:60 v/v pri brzini protoka od 1 mL/min. Temperatura kolone je 25°C, a talasna dužina detekcije 260 nm. Metoda je uspešno validirana u skladu sa AOAC smernicom. Metoda je linearna za opseg odabrane koncentracije od 10 mg/L do 200 mg/L (r2 = 0,9999) za C-12, C-14 i C-16 BKC homologe,. Peciznost i tačnost metode je određena na najnižem i srednjem kalibracionom nivou. Rezultati su pokazali dobru linearnost u odnosu na izabran opseg, kao i tačnost i preciznost. Razvijena metoda je pogodna za rutinsku analizu benzalkonijum hlorida u prisustvu natrijum hlorida u različitim aeroslonim preparatima, jednostavna je i ne zahteva posebnu pripremu uzoraka za analizu.