Multidisciplinarni pristup u parenteralnoj primeni antibiotske terapije - Ćetković, Zora; Rajinac, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Nebezbedna upotreba lekova i medicinske greške predstavljaju vodeći problem u zdravstvenim sistemima širom sveta. S obzirom da parenteralna primena antibiotika nosi sa sobom veći rizik od pojave neželjenih dejstava primenjenog leka, koji ne samo da je skuplji od peroralne forme, već i zahteva dobru obučenost bolničkog osoblja u njegovoj primeni, neophodno je da lekari i sestre/tehničari sarađuju zajedno sa bolničkim farmaceutima. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li postoji potreba za multidisciplinarnim pristupom u parenteralnoj primeni antibiotske terapije u različitim bolničkim okruženjima. Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka u dvanaest bolnica u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, od maja do septembra 2021. godine. Istraživanje su sprovodili bolnički farmaceuti, a u istraživanju su učestvovali lekari i sestre/tehničari. Kao instrument istraživanja korišćeni su prethodno validiran upitnik koji se odnosi na primenu parenteralnih antibiotika i socio-demografski upitnik. Istraživanjem je obuhvaćeno 565 zdravstvenih radnika, 206 lekara i 359 sestara/tehničara. Rezultati su pokazali da pri primeni antibiotske terapije postoji potreba za saradnjom između lekara, sestara/tehničara i bolničkih farmaceuta, s obzirom da je većina lekara izjavila da se oslanja na savet farmaceuta kada je reč o stabilnosti rekonstituisanih antibiotika, inkompatibilnosti sa drugim lekovima, kao i načinu primene, količini rastvarača i/ili vremenu trajanja infuzije kod propisivanja i primene parenteralnih antibiotika za posebne grupe pacijenata. Ova studija ima za cilj da ukaže na značaj multidisciplinarne saradnje u donošenju odgovarajućih odluka vezanih za izbor antibiotika, dozu, način primene i dužinu terapije, kako bi se postigli optimalni klinički i ekonomski rezultati.