Kakav je mogući uticaj emocionalne inteligencije na farmaceutsku praksu? - Senćanski, Dejan; Marinković, Valentina; Tadić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Emocionalna inteligencija (EI) predstavlja skup veština koje mogu pomoći u proceni, izražavanju i efikasnoj regulaciji sopstvenih emocija i emocija drugih. Sposobnost farmaceuta da pozitivno komuniciraju i stvaraju veze sa pacijentima može imati uticaj na zdravstvene ishode pacijenata tokom pružanja farmaceutske zdravstvene zaštite (ZZ). Uprkos dokazima koji podržavaju hipotezu da razvoj EI kod zdravstvenih radnika (ZR) može povećati njihov kapacitet da poboljšaju zdravstvene ishode pacijenata, malo se o tome zna u farmaceutskoj praksi. Naša studija je imala za cilj da kritički proceni dostupne podatke o potencijalnom uticaju EI na farmaceutsku praksu. Pretraga radova na engleskom jeziku, objavljenih u periodu od 2000. do 2021. godine, obavljena je u bazama podataka PubMed, Web of Science i Embase, prema definisanim kriterijumima za uključivanje. Analizirani su rezultati koji su prikazani u četiri naučna rada. U studiji o programima liderstva u apotekama, utvrđeno je da oni mogu uticati na povećanje nivoa EI. Druga studija sugeriše da EI bolničkih farmaceuta može imati pozitivan uticaj na negativne korelacije između osobina sličnih autizmu i empatije. Pozitivna korelacija između EI i preduzetničke orijentacije pokazana je u studiji koja je uključivala farmaceute u javnim apotekama. Jedna od studija je istakla superiornost farmaceuta među ostalim ZR u poddomenima EI socijalnih veština, samomotivacije i samosvesti. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se pružili dokazi o potencijalnom uticaju programa razvoja EI i same EI na farmaceutsku praksu i ishode u vezi sa zdravljem pacijenata. Ovakve studije u Srbiji bi dale snažan doprinos evoluciji farmaceutske ZZ.