Pregled klinički značajnih interakcija u terapiji kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata na prijemu u bolnicu - Drndarević, Aneta; Draganov, Ivana; Miljković, Branislava; Cvijanović, Dane; Davidović, Aleksandar; Savković, Tatjana; Vezmar Kovačević, Sandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Klinički značajne interakcije (KZI) očekuju se kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima usled većeg broja lekova u terapiji. Cilj istraživanja je bio da se identifikuju i analiziraju KZI pacijenata koje su prethodile prijemu na odeljenje kardiologije. U Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, na odeljenju kardiologije, analizirana je terapija pacijenata sa ≥2 leka pre prijema. KZI su identifikovane upotrebom baze Lexicomp (Lexi-Interact). Podaci su analizirani deskriptivno i primenom linearne regresione analize. Od 132 učesnika u istraživanju 88,6% je imalo ≥1, dok je 41,7% imalo ≥5 KZI. Ukupan broj KZI bio je 648 (medijana 3, opseg 0-19). U populaciji je bilo 64,4% muškaraca medijane starosti 70 godina (32-90). Pacijenti su imali 4 dijagnoze (1-13) i 6 lekova na prijemu (2-15). Kod 3,8% pacijenata utvrđene su KZI antiholinergika koje se smatraju kontraindikovanim. Približno jedna četvrtina pacijenata (23,5%) je imala KZI koja zahteva oprez ili izmenu u terapiji dok su kod 86,4% pacijenata uočene interakcije koje zahtevaju praćenje ishoda. Najčešće su u KZI stupali inhibitori angiotenzin-konvertujućeg enzima (30,4%), acetilsalicilna kiselina (26,6%) i diuretici petlje (16,5%) dok su najčešći neželjeni ishodi mogli biti bubrežna insuficijencija (21,5%), hipotenzija (19,7%) i krvarenje (13,7%). Broj lekova u terapiji bio je prediktor za KZI (p<0,001). Pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima su često izloženi polifarmaciji i posledično većem broju KZI. U KZI su najčešće stupali lekovi u terapiji kardiovaskularnih bolesti ali su kontraindikovane KZI bile zastupljene kod antiholinergičkih lekova. Kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima potrebno je praćenje renalne funkcije, hipotenzije i krvarenja.