Optimizacija reverzno-faznih uslova za razdvajanje liganada serotoninskih receptora u tečnoj hromatografiji - Obradović, Darija; Savić, Jelena; Joksimović, Jovana; Marković, Bojan; Vujić, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Ligandi serotoninskih receptora kao što su strukturno srodni derivati arilpiperazina i benzotiazepina, najčešće se koriste u terapiji oboljenja centralnog nervnog sistema, poput šizofrenije, depresije, ili maničnog poremećaja. Zbog izraženih lipofilnih karakteristika, njihovo retenciono ponašanje se može uspešno definisati u uslovima reverzno-fazne (Reversed-Phase, RP) tečne hromatografije. Primenom metodologije eksperimentalnog dizajna, retencione karakteristike odabranih liganada serotoninskih receptora (aripiprazol, ziprazidon, risperidon, olanzapin, kvetiapin, mirtazapin) su ispitane na RP stacionarnim fazama, sa ciljem definisanja razlika u mehanizmima zadržavanja i daljoj optimizaciji hromatografskih uslova razdvajanja. Kao stacionarne faze korišćene su C8 i pentafluorofenilpropil (PFP) kolone, dok je mobilna faza bila smeša acetonitrila i amonijum-acetata. Plan izvođenja eksperimenta je postavljen prema planu centralnog kompozitnog dizajna variranjem sledećih hromatografskih faktora: koncentracije amonijum-acetata (15-25 mM), zapreminskog udela acetonitrila (40-50% v/v) i temperature kolone (20-30℃). Primenom linearne regresione analize, definisan je uticaj izabranih faktora na promenu retencionog ponašanja (k) ispitivanih liganada. Korišćenjem radar grafika i primenom analize glavnih komponenti predstavljene su razlike između mehanizama zadržavanja na C8 i PFP kolonama. Razlike su posebno vidljive u slučaju ziprazidona, olanzapina, kvetiapina i mirtazapina čime se može objasniti inverzija u njihovom redosledu eluiranja. Uočeno je da C8 stacionarna faza pogoduje razdvajanju strukturno srodnih arilpiperazina ili strukturno srodnih derivata benzotiazepina, dok je PFP stacionarna faza pokazala uspešniju primenljivost u razdvajanju svih ispitivanih liganada. Nešto veće vrednosti parametra selektivnosti dobijene su na 40% udelu acetonitrila u mobilnoj fazi. U daljoj optimizaciji hromatografskih uslova razdvajanja ispitivanih liganada, stacionarna faza sa vezanim PFP grupama se može uspešno primeniti.