Lekovi i nefarmakološke mere za ublažavanje simptoma infekcija respiratornog trakta u pedijatrijskoj populaciji - Tomić, Maja; Pecikoza, Uroš (Arhiv za farmaciju, 2022)
U pedijatrijskoj populaciji, akutne infekcije respiratornog trakta (IRT) su najčešći razlog traženja stručne pomoći od lekara ili farmaceuta. Ublažavanje simptoma je jedina terapijska mera kod virusnih i dodatak je antibiotskoj terapiji kod bakterijskih IRT. Ovaj članak govori o farmakološkim i nefarmakološkim opcijama za lečenje nazalne kongestije, kašlja, povišene telesne temperature i upale grla kod IRT i kliničkim dokazima o njihovoj efikasnosti i bezbednosti u pedijatrijskoj populaciji. Uopšteno govoreći, kliničke studije sprovedene kod dece za većinu ovih grupa lekova su malobrojne ili ih uopšte nema, što otežava pripremu preporuka zasnovanih na dokazima. Dostupni su nazalni dekongestivi, antitusici, mukolitici, ekspektoransi, antipiretici/analgetici i lokalni preparati za ublažavanje simptoma upale grla, u odgovarajućim farmaceutskim oblicima i jačinama za određeni uzrast. Kako se mnogi od njih izdaju bez lekarskog recepta (OTC), potrebno je striktno voditi računa o uzrastu deteta u kome se smeju koristiti i pravilnom doziranju. Višekomponentni preparati nose rizik od primene nepotrebnih lekova i njihovih neželjenih efekata. Primena više OTC lekova nosi rizik od predoziranja komponente koja može biti sastojak različitih preparata. Odgovarajuće nefarmakološke mere (npr. oralna hidratacija, primena fiziološkog rastvora u nos ili ispiranje nosa, med) mogu biti od pomoći i treba ih koristiti kad god je to moguće zbog njihove bezbednosti.