Fitoterapija akutnih infekcija gornjih respiratornih puteva kod dece - Kundaković, Tatjana; Maksimović, Zoran (Arhiv za farmaciju, 2022)
Akutne infekcije gornjeg respiratornog trakta (IGRT) su najrasprostranjenije infekcije u populaciji, a posebno kod dece. Najčešće su virusnog porekla i spontano se povlače nakon približno nedelju dana. Bakterijske IGRT su ređe i uglavnom je reč o superinfekcijama akutnih virusnih infekcija. Terapija IGRT je simptomatska i usmerena ka ublažavanju kašlja, održavanju prohodnosti disajnih puteva i sprečavanju progresije oboljenja. Ukoliko nisu prisutni razlozi za upućivanje lekaru, roditelji treba da primenjuju opšte mere i pokušaju da ublaže simptome kašlja, bola u grlu i nazalne simptome primenom biljnih lekovitih proizvoda. Kod produktivnog kašlja, koriste se biljni ekspektoransi kao što su, na primer, ekstrakti Hederae helicis folium, u cilju olakšanja eliminacije mukusa. S druge strane, demulcentna sredstva (Althaeae radix, Plantaginis lanceolatae folium) ublažavaju suv kašalj smanjenjem lokalne iritacije. Med značajno smanjuje učestalost i težinu epizoda akutnog kašlja. Nazalni simptomi i bol u grlu se mogu ublažiti primenom biljnih lekovitih proizvoda na bazi ekstrakata Sisymbrii officinalis herba, Pelargonii radix i Origani majoranae herba. Ukoliko tokom nedelju dana primene ne dođe do poboljšanja stanja, potrebno je potražiti savet lekara.