Stavovi i saveti vezani za izbor farmaceutskih oblika lekova za lečenje respiratornih infekcija kod dece - Cvijić, Sandra; Mirković, Dušica; Krajišnik, Danina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Terapija respiratornih infekcija kod dece zahteva posebnu pažnju, jer ovu populaciju čini specifična i izuzetno heterogena grupa pacijenata. Veoma je važno odabrati odgovarajući farmaceutski oblik leka, u skladu sa karakteristikama aktivne supstance, kao i stanjem i uzrastom deteta. U praksi se, u terapiji respiratornih infekcija kod dece, najviše koriste preparati za oralnu primenu, za parenteralnu primenu i za inhalaciju. Međutim, veliki broj lekova nije dostupan u odgovarajućem farmaceutskom obliku i/ili jačini za pedijatrijski uzrast, usled čega je česta neodobrena upotreba lekova. Prilikom izbora/izrade preparata za decu potrebno je pažljivo razmotriti i sastav preparata (bezbednost pomoćnih supstanci), kao i izbor aplikatora, u skladu sa uzrastom deteta. U ovom radu je dat prikaz farmaceutskih oblika lekova koji se koriste u terapiji respiratornih infekcija kod dece, njihovih prednosti i izvesnih nedostataka. Navedeni su različiti primeri farmaceutskih preparata, uz poseban osvrt na izbor aplikatora za primenu/doziranje lekova. Takođe, diskutovane su specifičnosti pedijatrijske populacije koje utiču na izbor odgovarajuće formulacije leka prilagođene uzrastu deteta.