Uloga laboratorijskih biomarkera u dijagnostici i praćenju pacijenata sa COVID-19 - Perović Blagojević, Iva; Bojanin, Dragana; Ristovski-Kornic, Danijela; Marković, Jelena; Aleksić, Predrag; Subošić, Branko; Vekić, Jelena; Kotur-Stevuljević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Novi koronavirus SARS-CoV-2 je uzročnik lako prenosive i veoma heterogene infekcije respiratornog trakta, koju karakteriše širok spektar kliničkih manifestacija, različitog stepena težine. Medicinske laboratorije igraju važnu ulogu u ranoj dijagnostici i praćenju pacijenata sa COVID-19. Rezultati nekoliko laboratorijskih testova su od suštinskog značaja za procenu težine bolesti, odabir odgovarajućih terapijskih procedura i praćenje odgovora na terapiju. Rutinska laboratorijska ispitivanja kod pacijenata sa COVID-19 uključuju biomarkere akutne faze, hematološke i biohemijske parametre koji ukazuju na oštećenje tkiva. Cilj ovog rada je da se prikaže uloga tih biomarkera u dijagnostici i praćenju toka bolesti kod odraslih i pedijatrijskih pacijenata sa COVID-19.