Biomarkeri dislipidemije kod pacijenata sa dijabetesnim stopalom - Vujčić, Sanja; Stefanović, Tatjana; Zeljković, Aleksandra; Mihajlović, Marija; Vekić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Dijabetesno stopalo (DS) je hronična komplikacija dijabetesa koja značajno pogoršava kvalitet života pacijenata i doprinosi visokoj stopi smrtnosti. Noviji podaci ukazuju da i poremećaj metabolizma lipida može biti uključen u razvoj i progresiju DS. Dislipidemija u dijabetesu se odlikuje postojanjem tzv. aterogene trijade, koju čine povišena koncentracija triglicerida (TG), snižena koncentracija HDL-holesterola (HDL-h) i prisustvo malih, gustih LDL čestica. U nedavno sprovedenim studijama utvrđeno je da izražena hipertrigliceridemija i snižena koncentracija HDL-h, koje su najčešće prisutne kod pacijenata sa dijabetesnom neuropatijom, dodatno doprinose razvoju DS, amputaciji i mortalitetu. Poznato je da male, guste LDL čestice imaju važnu ulogu u razvoju kardiovaskularnih komplikacija u dijabetesu, ali je značaj ovih čestica kod pacijenata sa DS još uvek nedovoljno ispitan. U ovom radu ćemo razmotriti značaj određivanja standardnih i novih lipidnih biomarkera u cilju procene rizika za razvoj i progresiju DS.