Oksidativni stres i gojaznost - Malenica, Maja; Meseldžić, Neven (Arhiv za farmaciju, 2022)
Gojaznost je bolest prekomernog nakupljanja masnog tkiva zbog povećanog energetskog unosa koji je u nesrazmeru s potrošnjom energije u organizmu. Tako nakupljeno visceralno masno tkivo kod gojaznih osoba povećava rizik od razvoja niza metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti. Poremećaji kao što su dijabetes, dislipidemija, inflamacija, disfunkcija endotela i mitohondrija mogu doprineti nastanku oksidativnog stresa, što je posebno izraženo kod abdominalnog tipa gojaznosti. Gojaznost sama po sebi može indukovati sistemski oksidativni stres kroz različite biohemijske mehanizme. Iako se ROS generiše u velikom broju ćelija, značajnu ulogu u njihovoj unutarćelijskoj proizvodnji zauzimaju mitohondrije, kroz proces oksidativne fosforilacije respiratornog lanca i u reakcijama oksidacije masnih kiselina u različitim fazama gojaznosti. Oksidativni stres predstavlja jedinstvenu vezu između različitih molekularnih poremećaja koji su prisutni u razvoju insulinske rezistencije, koja ima ključnu ulogu u patogenezi i progresiji hroničnih metaboličkih, po svom karakteru proinflamatornih oboljenja. Na progresiju insulinske rezistencije utiče i inflamacija, koja može biti i uzrok i posledica gojaznosti. Inflamacija predstavlja jednu od manifestacija oksidativnog stresa, jer putevi u kojima se stvaraju medijatori inflamacije bivaju indukovani oksidativnim stresom. Ovaj pregled ima za cilj da istakne nedavna otkrića o ulozi oksidativnog stresa u patogenezi gojaznosti, uz poseban osvrt na mehanizme koji objašnjavaju njegov nastanak.