Uticaj postupka sušenja raspršivanjem na svojstva polielektrolitnih kompleksa hitozana i ksantan gume kao nosača za peroralnu isporuku ibuprofenabuprofena - Ćirić, Ana; Milinković Budinčić, Jelena; Medarević, Đorđe; Dobričić, Vladimir; Rmandić, Milena; Barudžija, Tanja; Malenović, Anđelija; Petrović, Lidija; Đekić, Ljiljana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Polielektrolitni kompleksi (PEK) su atraktivni nosači sa potencijalom poboljšanja peroralne isporuke slabo rastvorljivih visokodoziranih lekovitih supstanci niske molekulske mase. Formulisanje čvrstih oralnih farmaceutskih oblika na bazi PEK zahteva njihovo sušenje, što može uticati na fizičko-hemijska i biofarmaceutska svojstva kompleksa. Cilj ove studije bio je da se ispita efekat sušenja raspršivanjem na svojstva PEK hitozana i ksantan gume u koje je inkorporiran ibuprofen i da se proceni kinetika oslobađanja lekovite supstance iz takvih PEK napunjenih u tvrde kapsule u poređenju sa odgovarajućim PEK koji su sušeni pod ambijentalnim uslovima. Prinos, sadržaj ibuprofena, efikasnost inkorporiranja i sadržaj vlage PEK sušenih raspršivanjem bili su niži nego kod PEK sušenih pod ambijentalnim uslovima. Bolja protočnost PEK osušenih raspršivanjem je posledica skoro sfernog oblika čestica, što je pokazano skenirajućom elektronskom mikroskopijom. Rezultati DSC i PXRD analiza su potvrdili amorfizaciju ibuprofena tokom sušenja raspršivanjem. Ispitivani PEK osušeni pod različitim uslovima imali su visoku sposobnost rehidratacije u 0,1 M hlorovodoničnoj kiselini (pH 1,2) i fosfatnom puferu pH 7,4. In vitro oslobađanje ibuprofena iz osušenih PEK bilo je kontrolisano tokom 12 h uz oslobađanje približno 30% inkorporiranog ibuprofena. PEK sušeni raspršivanjem obezbedili su bolju kontrolu difuzije ibuprofena iz nosača u poređenju sa onima sušenim pod ambijentalnim uslovima.