Tečno-čvrsti sistemi: Ispitivanje uticaja faktora formulacije na optimalno opterećenje tečnošću - Aleksić, Ivana; Glišić, Teodora; Cvijić, Sandra; Parojčić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Tečno-čvrsti sistemi predstavljaju novi pristup izradi čvrstih farmaceutskih oblika koji sadrže tečnu lipofilnu lekovitu supstancu ili rastvor/suspenziju slabo rastvorljive lekovite supstance u pogodnom vehikulumu. Imajući u vidu nedostatak literaturnih podataka o ponašanju tečno-čvrstih sistema pri kompresiji, cilj ovog istraživanja je ispitivanje uticaja opterećenja tečnošću, odnosa nosača i sredstva za oblaganje, kao i vrste nosača (mikrokristalna celuloza i bezvodni kalcijum-hidrogenfosfat sušen raspršivanjem (Fujicalin®)) na protočnost i svojstva tečno-čvrstih sistema pri kompresiji, kao i određivanje optimalnog opterećenja tečnošću. Tečno-čvrste smeše sa Fujicalin®-om su pokazale znatno bolju protočnost nego smeše sa mikrokristalnom celulozom. Uočeno je da se sa povećanjem odnosa nosača i sredstva za oblaganje poboljšava protočnost smeša. Kompakti sa Fujicalin®-om su imali dobra mehanička svojstva do udela od 24,7% tečnosti, a kompakti sa mikrokristalnom celulozom do udela od 16,2% tečnosti. Tečno-čvrsti sistemi sa Fujicalin®-om su pokazali slične profile tabletabilnosti onim sa mikrokristalnom celulozom, uprkos tome što sadrže znatno veći udeo tečnosti. Vrednosti pritiska potrebnog za izbacivanje kompakta iz matrice ukazuju da bi dodatak lubrikansa mogao biti potreban u slučaju tečno-čvrstih sistema sa Fujicalin®-om. Dobijeni rezultati ukazuju na superiorna svojstva Fujicalin®-a kao nosača u tečno-čvrstim tabletama, a dinamička analiza kompakcije može predstavljati koristan alat za procenu ponašanja tečno-čvrstih sistema pri kompresiji.