Mehanizmi i posledice delovanja pesticida kao endokrinih ometača - Anlar, Hatice Gül; Bacanlı, Merve; Basaran, Nursen (Arhiv za farmaciju, 2021)
Pesticidi su značajna sredstva koja se namerno unose u životnu sredinu kako bi se kontrolisale različite štetočine i prenosioci bolesti, često tako što se ubijaju. Iako postoji mnogo značajnih ciljeva upotrebe pesticida, uključujući zaštitu od gubitka useva i bolesti koje se prenose vektorima, prisutna je značajna zabrinutost zbog potencijalne toksičnosti pesticida po različite organizme, između ostalih i ljude. Česta upotreba pesticida u poljoprivredi dovela je do dugoročne izloženosti ljudi različitim ostacima pesticida. Izlaganje pesticidima povezuje se sa poremećajima endokrinog sistema kod životinja i ljudi. Sve je više podataka koji svedoče o vezi između lipofilnih pesticida sa niskom biorazgradivošću i promena u reproduktivnim funkcijama i parametrima životinja muškog i ženskog pola. Ipak, potrebno je više epidemioloških i detaljnih informacija o verovatnoći i intenzitetu povezanosti između izlaganja pesticidima i ishoda koji se odnose na ometanje rada endokrinog sistema.