Nivoi kadmijuma u humanom tkivu dojke i nivoi estradiola u serumu: Postoji li veza? - Buha Djordjevic, Aleksandra; Andjelković, Milena; Kačavenda, Elena; Javorac, Dragana; Antonijević Miljaković, Evica; Marić, Djurdjica; Baralić, Katarina; Djukić-Ćosić, Danijela; Ćurčić, Marijana; Antonijević, Biljana; Bulat, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2021)
Kadmijum (Cd), jedan od najzastupljenijih zagađivača životne sredine, dokazan je endokrini ometač. Međutim, podaci o postojanju odnosa između doze Cd i odgovora-nivoa hormona nisu dovoljno istraženi, posebno podaci sakupljeni iz studija na ljudima. Stoga je cilj ove studije bio da se utvrdi mogućnost analize podataka dobijenih iz studije slučaja-kontrole kod pacijentkinja sa benignim/malignim tumorom dojke, primenom koncepta Benčmark doze (BMD). Prikupljeni podaci o nivoima Cd u tkivu dojke i serumskim nivoima estrogena obrađeni su u PROAST softveru uz korišćenje različitih varijabli. Ispitivan je odnos doza-odgovor između unutrašnje doze Cd (koncentracije u tkivu dojke) i estradiola u serumu i izračunati BMD intervali. Utvrđeno je postojanje odnosa između koncentracije Cd u tkivu dojke i nivoa estradiola u serumu koje ukazuje na niže nivoe estradiola u serumu kao posledica veće koncentracije Cd u tkivu dojke. Kao jedno od retkih istraživanja ovog tipa, dobijeni rezultati mogli bi predstavljati početak otkrivanja mogućnosti analize podataka prikupljenih u studijama na ljudima primenom BMD pristupa.