Mogu li probiotici da dobiju bitku protiv endokrinih ometača iz životne sredine? - Sevim, Çiğdem; Kara, Mehtap (Arhiv za farmaciju, 2021)
Jedinjenja koja imaju štetno dejstvo na endokrini sistem nazivaju se endokrinim ometačima (EDCs). Postoji nekoliko vrsta jedinjenja, koji različitim putevima dospevaju u životnu sredinu, a koja se mogu svrstati u grupu endokrinih ometača. Ove hemikalije dovode do širokog opsega efekata štetnih po zdravlje živih bića, u zavisnosti od hormonskog sistema na koji deluju. Ispitivanja u oblasti endokrinih ometača izuzetno su aktuelna, budući da su u širokoj upotrebi i da su živa bića često izložena ovim hemikalijama. Do izlaganja endokrinim ometačima može doći na različite načine, npr. oralnim putem, udisanjem ili preko kože. Parabeni, fenolna jedinjenja, ftalati i pesticidi su najčešći endokrini ometači. Takođe, danas pažnju sve više privlače crevni mikroorganizmi, probiotici i dodaci ishrani koji regulišu ove mikroorganizme i njihovi zaštitni efekti protiv različitih štetnih hemikalija. Iz ovog razloga je sprovedeno mnoštvo studija u ovoj oblasti i date smernice u skladu sa rezultatima tih studija. Pokazano je da probiotici mogu biti opcija za ublažavanje i eliminaciju negativnih posledica štetnih hemikalija, kao i za obezbeđivanje snažne reakcije organizma u uslovima izloženosti. U ovom preglednom radu fokusiraćemo se na endokrine ometače, njihove posledice po zdravlje i na pozitivne efekte probiotika u uslovima izloženosti ovim hemikalijama.