Koncentracije perzistentnih organskih zagađivača u krvi stanovništva Španije: vremenski trend - González, Neus; Domingo, Jose L (Arhiv za farmaciju, 2021)
U ovom radu je dat pregled studija humanog biomonitoringa koje su sprovedene u Španiji kako bi se procenila izloženost perzistentnim organskim zagađivačima (POPs) kao što su polihlorovani bifenili (PCBs), polihlorovani dibenzo-p-dioksini (PCDDs) i polihlorovani dibenzofurani (PCDFs), polibromovani difenil etri (PBDEs) i per- i polifluoroalkil supstance (PFAS). Uopšteno posmatrano, primećene su bitne varijacije u koncentraciji POPs supstanci među regionima Španije i među određenim grupama stanovništva, ali nije utvrđena povezanost između izloženosti POPs supstancama i štetnih posledica po zdravlje. Pored toga, čini se da izloženost POPs supstancama na radnom mestu nije faktor rizika među stanovništvom Španije. U radu se naglašava značaj izvođenja studija humanog biomonitoringa kako bi se otkrile moguće veze između izloženosti POPs supstancama i štetnih posledica po zdravlje.