NISKOENERGETSKE NANOEMULZIJE KAO POTENCIJALNI NOSAČI ZA ETARSKA ULJA U FORMULACIJAMA ZA ANTIOKSIDATIVNU ZAŠTITU KOŽE - Gledović, Ana; Bajuk-Bogdanović, Danica; Uskoković-Marković, Snežana; Pavun, Leposava; Savić, Snežana; Janošević Ležaić, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2021)
Aromatične biljke koriste se od davnina za dobijanje etarskih ulja (EOs) koja su poznata kao prirodni lekovi u tradicionalnim sistemima lečenja – fitoterapiji i aromaterapiji, a takođe je široko rasprostranjena njihova upotreba u svakodnevnom životu (na primer, kao mirisne komponente u kozmetičkim proizvodima i parfemima; kao korigensi ukusa i prirodni konzervansi u prehrambenoj industriji). Brojna EOs sadrže molekule kao što su fenolna jedinjenja, flavonoidi i terpenoidi koji ispoljavaju značajnu antioksidativnu aktivnost, delujući samostalno ili sinergistički. Pored antimikrobnog dejstva, EOs dobijena iz listova biljaka familije Lamiaceae, kao što je bosiljak - BA (Ocimum basilicum), origano – OR (Origanum vulgare) i matičnjak − LB (Melissa officinalis) deluju kao hvatači slobodnih radikala (1). Prema tome, pomenuta EOs i njihovi bioaktivni sastojci mogu biti dobri kandidati za razvoj formulacija za zaštitu kože. Nanoemulzije (NEs), posebno one proizvedene niskoenergetskim metodama, odnedavno se predlažu kao prospektivni nosači za prirodne i osetljive sastojke poput EOs, sa ciljem da se obezbedi njihova stabilizacija. Dodatno, neka EOs imaju ulogu kosurfaktanta i pospešuju niskoenergetsku nanoemulzifikaciju. Imajući u vidu da se EOs ne mogu koristiti nerazblažena, NEs ulje u vodi tipa mogu biti adekvatni nosači, s obzirom da su u pitanju fluidne formulacije sa ultra-finim veličinama kapi, prijatnim vizuelnim izgledom, kao i poboljšanom stabilnošću u poređenju sa klasičnim makroemulzijama (2). Prvo su pripremljene NEs sa različitim EOs (BA, OR ili LB), sa smešom prirodnim surfaktanata i emolijensa (bez polietilenglikola - PEG, gde je poligliceril-4 laurat glavni surfaktant) koja je pogodna za izradu na hladno primenom metode inverzije faza (engl. Phase inversion composition - PIC method). Fizičkohemijska stabilnost NEs potvrđena je analizom distribucije veličina kapi, merenjem električne provodljivosti i pH vrednosti, kao i optičkom mikroskopijom. Nađeno je da su vrsta EO i koncentracija smeše surfaktanata i emolijensa ključni faktori koji utiču na karakteristike i stabilnost dobijenih NE. Tehnikom Ramanske spektroskopije potvrđeni su glavni aktivni sastojci etarskih ulja i detektovane su moguće interakcije sa nanonosačem. Pokazano je da je antioksidativna aktivnost prema DPPH radikalu u metanolu koncentraciono zavisna, sa sličnim trendom za čista etarska ulja i za NEs sa uljima (OR> LB> BA). Međutim, ABTS test u vodenoj sredini pokazao je izrazite promene u redosledu aktivnosti sa povećanjem koncentracije EO i nakon nanonizacije EO. Generalno, najjača aktioksidativna aktivnost primećena je u slučaju OR i OR-NE (> 95% INHABTS i > 85% INHDPPH), što ukazuje na optimalno pakovanje OR unutar nanonosača čime su očuvane njegove antioksidativne performanse i obezbeđena stabilnost tokom 6 meseci čuvanja.