UPOTREBA SPORTSKIH SUPLEMENATA KOD STARIJIH ADOLESCENATA UZRASTA 18-26 GODINA - Kalić, Marina; Banjac, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2021)
Razvojem savremenog sporta fizička aktivnost postaje važan segment života savremenog čoveka. Uporedo sa razvojem sporta odvija se i razvoj dodataka ishrani (suplemenata) namenjenih sportistima. Zarada od prodaje sportskih suplemenata na globalnom nivou iznosila je 13,9 milijarde američkih dolara u 2018. godini, uz projektovan rast od preko 35,35 milijardi dolara do 2025. godine (1). Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da veliki deo ovog tržišta čine adolescenti u periodu kasne adolescencije (uzrasta 18-26 godina). Zabeleženo je da ne postoji dovoljan stepen znanja i informisanosti o osobinama suplemenata među adolescentnom populacijom (2,3). Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje učestalosti upotrebe sportskih suplemenata kod populacije starijih adolescenata, izvori informacija na osnovu kojih odlučuju o korišćenju ovih preparata, kao i znanje o mogućim neželjenim dejstvima koje oni potencijalno mogu da imaju. U ovom istraživanju korišćen je kvantitativni neeksperimentalni, deskriptivni dizajn, a kao instrument korišćen je upitnik – anketa. Populacija humanih subjekata je obuhvatala adolescente oba pola koji imaju od 18 do 26 godina života i bave se sportom rekreativno ili profesionalno. Učesnici istraživanja su odabrani metodom slučajnog uzorka i pri analizi rezultata u obzir su uzeti samo oni koji zadovoljavaju navedene kriterijume. Slučajni uzorak sadrži 219 ispitanika. Istraživanje je sprovedeno online metodom, distribucijom upitnika putem društvenih mreža. Sportske suplemente koristi 54,8% anketiranih, od kojih 42,5% odluku o upotrebi suplemenata donosi na osnovu preporuke trenera u sportskom klubu. Čak 50% ispitanika odluku donosi samoinicijativno, najčešće na osnovu informacija sa interneta. Samo 2,5% ispitanika se konsultovalo sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ovih preparata. Gotovo 36% anketiranih smatra da suplementi za sportiste ne mogu da izazovu nikakve neželjene reakcije. Rezultati istraživanja ukazuju na nedovoljnu informisanost populacije starijih adolescenata o rizicima upotrebe sportskih suplemenata. Takođe je potrebno sprovesti sistemske aktivnosti na edukaciji mladih o pravilnoj upotrebi suplemenata i eventualnim rizicima. Farmaceuti raspolažu visokim stepenom stručnog znanja iz navedene oblasti i već jesu uključeni u edukativne aktivnosti namenjene krajnjim korisnicima suplemenata, ali postoji potreba da se njihovo znanje učini još dostupnijim.