HIDROLATI: OD OTPADNIH PROIZVODA DO POTENCIJALNO KOZMETIČKI AKTIVNIH SUPSTANCI - Pavlović, Dragana; Grigorov, Maja; Martinović, Milica; Tasić-Kostov, Marija (Arhiv za farmaciju, 2021)
Hidrolati, poznati i kao hidrosoli, aromatične vode, cvetne ili destilatne vode su sporedni proizvodi u procesu izolovanja etarskog ulja. Još jedan njihov sinonim je aromatični biljni otpad, pošto se uglavnom smatraju otpadnim proizvodom koji se dobija prilikom hidrodestilacije aromatičnih biljnih vrsta. Kao smeše koje sadrže malu varijabilnu količinu hidrosolubilne frakcije etarskih ulja i nasuprot samim etarskim uljima imaju umerene biološke aktivnosti. Većina hidrolata su kisele tečnosti prijatnog ili neprijatnog mirisa, koji je sličan ili različit od mirisa odgovarajućeg etarskog ulja (1). U cilju procene mogućnosti za lokalnu primenu šest hidrolata (dobijenih nakon hidrodestilacije Melisae officinalis herba – A, Daucus carotae semen – B, Thymi vulgaris herba – C, Lavandulae officinalis flos – D, Hyssopi officinalis herba – E, and Chamomillae romanae flos – F) pH vrednost, miris, in vitro antioksidanta aktivnost i in vivo bezbednost i efikasnost na koži dobrovoljaca (2) su određene i upoređene. S obzirom da se hidrolati dobijeni tokom početne i kasnije faze destilacije razlikuju po mirisu i hemijskom sastavu, svi testirani uzorci su sakupljani tokom prvog sata procesa destilacije. pH vrednosti uzoraka su bile u opsegu 4,08 – 6,16. Iako su svi hidrolati ispoljili sposobnost uklanjanja stabilnog slobodnog 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH) (3), samo je hidrolat timjana (uzorak C) dosegao IC50 vrednost (koncentraciju uzorka potrebnu da ukloni 50% slobodnog DPPH radikala) (Slika 1). In vivo merenja relevantnih parametara kože su sprovedena na zdravoj koži 22 dobrovoljca (18 žena i 4 muškarca; starosti od 20 do 51, prosek 26,73±3,06 godina). Multi Probe Adapter MPA® 9 je korišćen za merenje transepidermalnog gubitka vode (TEWL), pH kože i eritema indeksa (EI). Bezbednost primene nerazblaženih hidrolata na humanu kožu je procenjivana tokom 24 h izloženosti pod okluzijom, dok je efikasnost testirana na veštački iritiranoj koži (korišćenjem natrijum lauril sulfata) tokom petodnevnog tretmana. Rezultati ukazuju na bezbednost lokalne primene (nema razlike u izmerenim parametrima pre i nakon 24 h izloženosti) kao i na pozitivan uticaj primene hidrolata na iritiranu kožu. Svi uzorci su, bez međusobne statistički značajne razlike, ubrzavali proces oporavka prethodno iritirane kože. Iako se istraživači zainteresovani za ispitivanje hidrolata fokusiraju uglavnom na njihovu antimikrobnu aktivnost, ovaj , aromatični otpad’’ je i obećavajuća kozmetički aktivna supstanca.