MIKROBIOM KOŽE I KOZMETIČKI PROIZVODI - Todorović, Jelena; Lukić, Milica (Arhiv za farmaciju, 2021)
Mikroflora ili mikrobiota je termin koji opisuje milione različitih mikroorganizama (bakterije, kvasci, gljivice, virusi) koji žive na ljudskoj koži (1). Mikrobiom ljudske kože postao je fokus u oblasti dermatologije i kozmetologije, a brojna istraživanja upućuju na to da je održavanje njegovog balansa od suštinskog značaja za zdravu kožu i njen lep izgled. Kozmetički proizvodi mogu uticati na oblikovanje specifičnih mikrobnih zajednica kože usled promena njihovog hemijskog okruženja. Kozmetički proizvodi za čišćenje kože su efikasni u održavanju higijene kože i zdravog biofilma, a posebna pažnja posvećuje se antibakterijskim sapunima, koji mogu eliminisati i patogene i korisne mikroorganizme. Shodno tome, smanjenje broja dobrih bakterija izazvano čestom upotrebom antibakterijskih sapuna dugoročno može dovesti do negativnih efekata na zdravlje kože. U studiji u kojoj je procenjen uticaj i efekti redovne upotrebe kozmetičkih proizvoda na mikrobiom kože pokazano je da kozmetički proizvodi menjaju mikrobiom utičući na bakterijski diverzitet, dovodeći do privremenih promena u količini i odnosu prisutnih bakterija, pri čemu su promene specifične za vrstu kozmetičkog proizvoda, mesto primene i osobu (2). U drugoj studiji dobijeni rezultati ukazuju na to da upotreba sintetičkih sastojaka iz kozmetičkih proizvoda može dovesti do oštećenja mikrobioma kože (3). Kozmetička industrija usmerila se na proizvodnju novih kozmetičkih proizvoda koji bi delovanjem na mikrobiom uticali na poboljšanje izgleda i stanja kože, a razvoj ovih proizvoda podrazumeva jedan od tri osnovna pristupa: pokušaj balansiranja ili poboljšanja mikrobioma kože, zaštitu mikrobioma kože i aktiviranje mikrobioma u ostvarivanju različitih efekata na koži. Podaci o značaju mikrobioma i njegovih metabolita u funkcionisanju kožne barijere usmerile su pažnju kozmetologa na mogućnost upotrebe bakterijskih lizata, fermentacionih produkata i metabolita, kao kozmetički aktivnih sastojaka koji mogu ostvariti pozitivne efekte na kožu u različitim vrstama kozmetičkih proizvoda. Glavni izazov u razvoju kozmetički aktivnih supstanci ili kozmetičkih proizvoda u službi mikrobioma je ispitivanje njihove bezbednosti, stabilnosti i efikasnosti, odnosno potkrepljivanje tvrdnji vezanih za ove proizvode odgovarajućim dokazima.