Stavovi starijih osoba prema interprofesionalnoj kooperaciji i kolaborativnoj farmaceutskoj praksi: Razvoj upitnika - Ilić, Velibor; Tasić, Ljiljana; Marinković, Valentina (Arhiv za farmaciju, 2021)
Starenje populacije se odvija po najvišoj stopi u istoriji, vodeći do povećanja morbiditeta. Stoga se od povećanja nivoa kolaborativne farmaceutske prakse (CPP) i interprofesionalne kolaboracije (IPC) očekuje da dovedu do neophodnog povećanja performansi sistema zdravstvene zaštite. Da bi se poboljšala literatura fokusirana na CPP i IPC, neophodno je da se sprovode istraživačke studije sa jasno definisanim metodama, koje koriste upitnike dobro razvijenih psihometrijskih karakteristika. S tim u vezi, cilj studije je bio da se razvije upitnik za istraživanje stavova starijih osoba (65+) prema IPC i CPP. Koristeći Delfi metod, tim stručnjaka (n=8) je tokom četiri sastanka razvio strukturirani upitnik. Analiza pouzdanosti, korelacija pitanja i faktorska analiza bile su korišćene za validaciju upitnika. Validacija upitnika (n=40) utvrdila je visoku vrednost Kronbahovog koeficijenta od 0.774, dok je analiza pouzdanosti skala na ukupnom uzorku (n=185) prikupljenom iz pet Gerontoloških centara potvrdila relativno visoku vrednost Kronbahovoh koeficijenta od 0.736. Vrednosti intraklasnog koeficijenta korelacije bile su visoko značajne (ICC = 0.749; p < 0.01), što potvrđuje kompaktnost i visoku pouzdanost ovog dela upitnika. Eksploratorna faktorska analiza (EFA) izdvojila je 2 značajna faktora koji objašnjavaju približno 53% varijabiliteta celog modela. Prikladnost razvijenog upitnika potvrđena je validacijom upitnika (n=40) i analizom na ukupnom uzorku (n=185).