Razvoj HILIC-PDA-CAD metode za određivanje sadržaja magnezijuma, piridoksina i tiamina u dijetetskom suplementu primenom metodologije ugradnje kvaliteta u analitičku metodu - Rmandić, Milena; Rađenović, Miloš; Stanković, Jovana; Protić, Ana; Otašević, Biljana; Malenović, Andjelija (Arhiv za farmaciju, 2021)
U ovom istraživanju korišćena je metodologija ugradnje kvaliteta u metodu (AQbD) u cilju razvoja HPLC-PDA-CAD metode za određivanje magnezijuma, pirodoksina i tiamina u dijetetskom suplementu. Eksperimenti su izvedeni na Dionex Ulitimate 3000 HPLC sistemu sa PDA i CAD detektorima. Razdvajanje je vršeno izokratskim eluiranjem mobilnom fazom koja je smeša acetonitrila, acetona i vodenog rastvora amonijum acetata/amonijum formijata (48:12:40, V/V/V) na ZIC-HILIC PEEK koloni (100 × 4.6 mm, 5 μm). Talasna dužina detekcije bila je 220 nm. Optimalna podešavanja CAD su definisana jednofaktorskim pristupom i obuhvaju: temperaturu isparavanja 50°C, filter konstantu 10 s, pritisak gasa 60 psi. Uticaj kvalitativnih (vrsta soli) i kvantitativnih faktora (pH vrednost i koncentracija soli) na retencioni faktor magnezijuma (kMg) i faktor selektivnosti piridoksina i hloridnog anjona (αB6/Cl-) ispitan je primenom I-optimizacionog dizajna. Prostor dizajna je definisan Monte Karlo simulacijom i propagiranjem greške koeficijenata dobijenih matematičkih modela sa ciljem definisanja hromatografskih uslova kod kojih su zadovoljeni sledeći kriterijumi: kMg<4 i αB6/Cl->3,5, sa verovatnoćom π=95%. Iz dobijenog 2D-grafika prostora dizajna izabran je optimalni sastav vodene faze koji je obuhvatao 95 mM amonijum formijat čija je pH vrednost podešena na 4,4. Metoda je validirana i dokazana je njena pouzdanost u rutinskoj primeni.