In silico metode u toksikologiji za procenu bezbednosti lekova - Djukić-Ćosić, Danijela; Baralić, Katarina; Jorgovanović, Dragica; Živančević, Katarina; Javorac, Dragana; Stojilković, Nikola; Radović, Biljana; Marić, Đurđica; Ćurčić, Marijana; Buha Djordjević, Aleksandra; Bulat, Zorica; Antonijević Miljaković, Evica; et al. (Arhiv za farmaciju, 2021)
Ispitivanja na eksperimentalnim životinjama ne samo da su u prošlosti bila smatrana najkonvencionalnijim pristupom za procenu bezbednosti lekova, već su i trenutno osnovna metoda za utvrđivanje njihove toksičnosti. Međutim, ova ispitivanja su skupa, vremenski zahtevna i za njihovo sprovođenje neophodne su etičke dozvole. Tokom poslednjih 20 godina došlo je do napretka u računarskoj nauci i kompjuterskoj obradi podataka, dok se znanje o alternativnim tehnikama i njihovoj primeni razvilo u dragocenu veštinu u toksikologiji. Stoga, primena in silico metoda u proceni bezbednosti lekova neprestano raste. Ove metode su veoma složene i zasnivaju se na saznanjima iz toksikologije, bioinformatike, biohemije, statistike, matematike i molekularne biologije. Ovaj pregledni rad će rezimirati trenutna naučna saznanja koja se tiču upotrebe in silico metoda u ispitivanju toksičnosti lekova, uzimajući u obzir njihova ograničenja i ističući strategije pomoću kojih se mogu dobiti konzistentni rezultati, sa posebnim osvrtom na primenu in silico metoda u pretkliničkim ispitivanjima i ispitivanjima toksičnosti nečistoća u lekovima.