Koncept i upotreba populacionih farmakokinetičkih i farmakokinetičko/farmakodinamičkih modela u razvoju leka i kliničkoj praksi - Roganović, Maša; Homšek, Ana; Jovanović, Marija; Topić Vučenović, Valentina; Ćulafić, Milica; Miljković, Branislava; Vučićević, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2021)
Usled čestih neuspeha u kliničkim ispitivanjima i posledično manjeg broja odobrenja novih lekova, potreba za poboljšanjem u razvoju lekova je u određenoj meri zadovoljena korišćenjem pristupa razvoja lekova zasnovanog na modelu. Farmakometrija predstavlja granu farmakologije koja kvantifikuje ponašanje leka, odgovor na terapiju i napredovanje bolesti na osnovu različitih modela (farmakokinetički - FK, farmakodinamički - FD, FK/FD modeli itd.) i simulacija. Regulatorna tela (Evropska agencija za lekove, Uprava za hranu i lekove) podstiču primenu modelovanja i simulacija u svrhu lakšeg donošenja odluka tokom svih faza razvoja lekova. Štaviše, identifikacija faktora koji doprinose varijabilnosti predstavlja osnovu za individualizaciju doze u rutinskoj kliničkoj praksi. Ovaj revijalni rad sumira trenutno znanje u vezi sa primenom farmakometrije u razvoju lekova i kliničkoj praksi sa fokusom na populacionu analizu.