Pregled primene algoritama mašinskog učenja u farmaceutskoj tehnologiji - Djuriš, Jelena; Kurćubić, Ivana; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Algoritmi mašinskog učenja, kao i veštačka inteligencija u širem smislu, su veoma značajni i primenjuju se u razne svrhe u okviru farmaceutske tehnologije. Počevši od razvoja formulacija, preko izuzetnog potencijala za integraciju u koncept dizajna kvaliteta (engl. Quality by design), algoritmi mašinskog učenja omogućavaju bolje razumevanje uticaja kako formulacionih faktora tako i odgovarajućih procesnih parametara. Algoritmi mašinskog .učenja mogu biti od naročitog značaja i za analizu velikog obima podataka koji se generišu korišćenjem procesnih analitičkih tehnologija. U ovom radu su ukratko predstavljene veštačke neuronske mreže, kao jedan od najčešće korišćenih algoritama mašinskog učenja. Prikazani su procesi treninga i testiranja mreža, kao i ilustrativni primeri algoritama primenjenih za različite potrebe razvoja i/ili optimizacije farmaceutskih formulacija i postupaka njihove izrade. Takođe, dat je i pregled budućih trendova u ovoj oblasti, kao i novijih studija o sofisticiranim metodama, poput dubokih neuronskih mreža, i light gradient boosting algoritma. Zainteresovani čitaoci se takođe upućuju na nekoliko zvaničnih dokumenata (vodiča), po uzoru na koje mogu da se očekuju i preporuke za strukturiranu prezentaciju modela mašinskog učenja koji će se podnositi regulatornim telima u okviru dokumentacije koja se priprema za potrebe registracije novih lekova.