Uloga fiziološki-zasnovanog farmakokinetičkog/biofarmaceutskog modelovanja u razvoju farmaceutskih preparata - Cvijić, Sandra; Ignjatović, Jelisaveta; Parojčić, Jelena; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Računarski podržano (in silico) modelovanje se danas koristi u različitim oblastima farmaceutskih nauka, sa širokom paletom primene. Kao jedan od in silico alata, fiziološki zasnovano farmakokinetičko/biofarmaceutsko modelovanje (PBPK/PBBM) se pokazalo posebno korisnim u razvoju farmaceutskih preparata. Strategije zasnovane na PBPK/PBBM modelovanju se poslednjih godina sve više razmatraju, što se vidi iz izveštaja farmaceutskih kompanija i velikog broja publikovanih istraživačkih i revijalnih radova na ovu temu. Takođe, vodeće regulatorne agencije su nedavno izdale vodiče koji se odnose na primenu PBPK modelovanja u razvoju farmaceutskih preparata. In silico PBPK modelovanje je primenjivo za različite puteve primene leka (peroralni, (intra)oralni, parenteralni, inhalacioni, okularni, dermalni itd), mada se najveći broj primera iz literature odnosi na modelovanje bioperformansi peroralno primenjenih lekova. Kako bi olakšale primenu PBPK modelovanja, nekoliko kompanija je razvilo komercijalno dostupne programske pakete, kao što su GastroPlus™, Simcyp™ PBPK Simulator i PK-Sim®. U ovom radu su istaknute različite mogućnosti primene PBPK/PBBM modelovanja, uključujući osnovne principe, prednosti i ograničenja. Takođe, prikazani su odgovarajući primeri koji opisuju praktičnu primenu modelovanja i simulacija u različitim fazama razvoja leka.