Višečestične formulacije lekova za oralnu primenu kao strategija za precizno doziranje kod pedijatrijskih pacijenata: studija slučaja propranolola - Kurćubić, Ivana; Cvijić, Sandra; Lukić, Milica; Ibrić, Svetlana; Đuriš, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2021)
Razvoj čvrstih farmaceutskih oblika lekova koji su prikladni za primenu kod pedijatrijske populacije pacijenata, ali koji istovremeno omogućavaju i precizno doziranje lekovite supstance, predstavlja jedan od vodećih izazova u farmaceutskoj tehnologiji. Prikazana studija koristi propranolol-hidrohlorid, kao jedan od najčešće primenjivanih lekova koji zahteva prilagođavanje farmaceutskih oblika za primenu kod dece. Višečestični farmaceutski oblici u vidu kapsula napunjenih praškom ili granulama, kao i mini tablete, su izrađene i ispitane u pogledu variranja mase i ujednačenosti sadržaja lekovite supstance. Dobijeni rezultati su upoređeni sa variranjem mase uzoraka koji se dobijaju deljenjem konvencionalnih registrovanih tableta na polovine i četvrtine. Dobijeni rezultati ukazuju na superiornost višečestičnih farmaceutskih oblika, zbog visokog stepena ujednačenosti mase i sadržaja lekovite supstance. Takođe je pokazano da se, zbog unapređene protočnosti, kapsule lakše pune granulama u odnosu na praškove, kao i da takvi farmaceutski oblici imaju veću ujednačenost mase i sadržaja lekovite supstance. Predstavljeni postupak izrade je jednostavan za izvođenje u uslovima apoteke. Mini tablete sa visokim udelom i ujednačenim sadržajem propranolol-hidrohlorida su uspešno izrađene, i predstavljaju značajnu strategiju koja može da omogući efikasno prilagođavanje doze lekovite supstance.