Ispitivanje reološkog ponašanja i njegov značaj za procenu aplikativnih svojstava i fizičke stabilnosti hidrogelova sa fitosomima - Đekić, Ljiljana; Krajišnik, Danina (Arhiv za farmaciju, 2021)
Fitosomi su amfifilni molekulski kompleksi supstanci biljnog porekla i fosfolipida koji se razmatraju kao aktivni sastojci dermofarmaceutskih i kozmetičkih formulacija potencijalno unapređene efikasnosti. Cilj studije bio je formulacija karbomernih hidrogelova sa komercijalno dostupnim fitosomima escina (Escin ß-Sitosterol Phytosome®) (EP) i 18-ß gliciretinske kiseline (18-ß Glycyrrhetinic Acid Phytosome®) (GP) i njihova karakterizacija u cilju procene aplikativnih svojstava i fizičke stabilnosti u realnom vremenu. Inkorporiranje fitosoma nije značajno uticalo na pH hidrogelova, koji je bio prihvatljiv za primenu na koži. Međutim, ovi hidrogelovi imali su značajno različite organoleptičke osobine (neprozirni i mekše konzistencije) u poređenju sa hidrogelom bez aktivne supstance (C) i odgovarajućim hidrogelovima sa čistim aktivnim supstancama (E i G) koji su upotrebljeni za poređenje. Vrednosti maksimalnog i minimalnog prividnog viskoziteta i napon popuštanja bili su značajno niži kod hidrogelova sa fitosomima. Rezultati oscilatorne reološke analize ukazali su da kod hidrogelova EP i GP preovlađuje viskozni karakter (elastični modul (G’)˂viskozni modul (G")), dok su kod hidrogelova C, E i G bila izraženija elastična svojstva (G’˃G"). Fitosom escina je imao veći uticaj na jačinu karbomerne gelske mreže. Hidrogelovi sa fitosomima bili su fizički stabilni tokom 24 meseca čuvanja pod ambijentalnim uslovima, mada su rezultati reološke analize ukazali na potencijalni rizik od sedimentacije.