Bezbednost i efikasnost inhibitora interleukina u terapiji reumatoidnog artritisa, psorijaze i psorijaznog artritisa u populaciji starih osoba - Đuretić, Jasmina; Bufan, Biljana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Stariji pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa, psorijaze ili psorijaznog artritisa uključuju one kod kojih je bolest imala kasni početak, nakon 60. godine starosti, ali takođe i one pacijente kod kojih je bolest počela ranije, a koji su ušli u staro doba. Imajući u vidu starenjem uslovljene promene imunskog sistema, moguću slabost starijih, podložnost infekcijama, prateći komorbiditet, koji uključuje i uzimanje više lekova, terapija ovih bolesti kod starijih pacijenata može predstavljati izazov. Inhibitori interleukina su se pokazali kao efikasna i bezbedna terapija ovih poremećaja. Međutim, stariji pacijenti sa ovim bolestima su često bili nedovoljno zastupljeni u ključnim kliničkim ispitivanjima inhibitora interleukina da bi se moglo sa sigurnošću utvrditi da postoji razlika u terapijskom odgovoru kod ovih pacijenata u odnosu na isti kod mlađih pacijenata. Cilj ovog rada bio je da prikaže nalaze od značaja za bezbednost i efikasnost terapije inhibitorima interleukina kod starijih pacijenata sa reumatoidnim artritisom, psorijazom ili psorijaznim artritisom. Nalazi ukazuju da je efikasnost inhibitora interleukina, prikazanih u ovom radu, uporediva kod starijih i mlađih pacijenata. Osim toga, incidencija neželjenih događaja se nije razlikovala između ove dve starosne grupe. Veća incidencija teških neželjenih događaja kod starijih pacijenata u odnosu na mlađe bila je zabeležena u terapiji reumatoidnog artritisa sarilumabom i psorijaze secukinumabom. Terapija reumatoidnog artritisa, psorijaze i psorijaznog artritisa inhibitorima interleukina može se smatrati efikasnom i bezbednom u populaciji starih pacijenata.