Spektrofotometrijsko određivanje sadržaja morina u jagodama i njihove antioksidantne aktivnosti - Pavun, Leposava; Janošević-Ležaić, Aleksandra; Uskoković-Marković, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Morin je jedan od flavonoida sa vrlo izraženom antioksidantnom aktivnošću. Sa ciljem korišćenja njegovih pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje, u porastu je trend interesovanja za njegov sadržaj u hrani ili suplementima. U radu je predstavljena jednostavna i pristupačna spektrofotometrijska metoda određivanja morina, zasnovana na formiranju kompleksa morina sa Zn2+ jonom (u stehiometrijskom odnosu 1 : 1, na pH 7,98 i 392 nm), što joj daje prednost u odnosu na druge metode koje se mogu koristiti za kvantifikaciju morina. Metoda pokazuje linearnost odgovora u koncentracionom opsegu 0,151 – 4,533 mg L-1, pri čemu limit detekcije (LOD) iznosi 0,030 mg L-1 a limit kvantifikacije metode (LOQ) je 0,092 mg L-1. Razvijena metoda je uspešno primenjena za određivanje sadržaja morina u jagodama. Takođe, prikazani su i komentarisani rezultati određivanja antioksidativne aktivnosti jagoda i morina, DPPH i FRAP testovima.