Procena metoda za oblaganje višečestičnih supstrata topljenjem: oblaganje u pateni vs. oblaganje u bubnju - Ignjatović, Jelisaveta; Đuriš, Jelena; Đuriš, Mihal; Bočarski, Teodora; Vasilijević, Vanja; Aleksić, Ivana; Cvijić, Sandra (Arhiv za farmaciju, 2021)
Oblaganje topljenjem je alternativna metoda oblaganja, bez upotrebe rastvarača i uglavnom se koristi za modifikaciju brzine rastvaranja i/ili maskiranje neprijatnog ukusa supstrata. Cilj ovog rada je da se procene dve metode za oblaganje topljenjem (oblaganje u bubnju i oblaganje u pateni), ispitivanjem funkcionalnih karakteristika obloženog materijala. Izabrana su dva visoko rastvorljiva supstrata: natrijum-hlorid (model supstanca) i kofein (lekovita supstanca gorkog ukusa), a za oblaganje je korišćen glicerildistearat bez/sa dodatkom tečnog parafina. Eksperimenti sa natrijum-hloridom su pokazali da su oblaganjem u bubnju dobijene čestice pravilnijeg oblika, dok su oblaganjem u pateni dobijeni uzorci sa ujednačenijom oblogom. Protočnost obloženog materijala je zavisila od veličine čestica. Usporeno rastvaranje natrijum-hlorida postignuto je kod svih uzoraka obloženih u pateni i kod nekih uzoraka obloženih u bubnju. Analiza rezultata je izdvojila oblaganje u pateni kao pogodniju metodu za oblaganje kofeina. Dobijeni prinos obloženih čestica kofeina je bio visok (99%), obloženi materijal je imao zadovoljavajuće mehaničke osobine i postignuta je usporena brzina rastvaranja kofeina. Sumarno, dobijeni rezultati su pokazali da se i oblaganje u bubnju i u pateni mogu koristiti za usporavanje rastvaranja lekovitih supstanci neprijatnog ukusa, no oblaganje u pateni predstavlja jednostavniju i praktičniju metodu koja se potencijalno može koristiti i u izradi magistralnih lekova.