Bolest nealkoholne masne jetre kao metabolička posledica opstruktivne apneje u snu - Ninić, Ana; Zdravković, Marija; Radosavljević, Vojislav; Gardijan, Vera; Memon, Lidija; Vekić, Jelena; Spasojević-Kalimanovska, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2020)
Opstruktivna apneja u snu (OSA) kao oboljenje prevalentno u svetu nosi rizik za nastanak kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, povećavajući ukupnu smrtnost. Bolest nealkoholne masne jetre (eng. non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD) se može smatrati primarnom metaboličkom bolešću, ali kao i komorbiditet OSA. Iako prevalenca NAFLD obuhvata četvrtinu svetske populacije, ona se povećava sa prisustvom OSA. Pretpostavlja se da su hronična intermitentna hipoksija (eng. chronic intermittent hypoxia - CIH) i prekomerna aktivnost simpatičkog nervnog sistema uključeni u patogenezu NAFLD i progresiju od steatoze preko steatohepatitisa do fibroze. U jetri CIH stvara uslove za oksidativni stres, inflamaciju i povećava ekspresiju gena koji učestvuju u sintezi holesterola i masnih kiselina. Kateholamini stimulišu β-oksidaciju masnih kiselina u jetri i oslobađaju slobodne masne kiseline iz masnog tkiva u plazmu, koje inhibiraju dejstva insulina. Gojaznost i insulinska rezistencija kao ključni faktori u razvoju i napredovanju NAFLD produbljuju začarani krug oksidativnog stresa, inflamacije i dislipidemije. Ako se ne leči, OSA kod pacijenata sa NAFLD je povezana sa inflamacijom, nekrozom hepatocita i fibrozom. Kontinuirani pozitivni pritisak vazduha (eng. continuous positive airway pressure - CPAP) predstavlja zlatni standard u terapiji OSA, koji omogućava neometani prolaz vazduha kroz gornje delove respiratornog sistema. Međutim, CPAP terapija je pokazala da ima povoljne efekte na kardiometaboličke ishode i da usporava degeneraciju jetre.