Etnofarmakološka upotreba kamilice (Matricaria chamomilla L.) u Pirotskom okrugu u Jugoistočnoj Srbiji - Marković, Marija; Pljevljakušić, Dejan; Kojičić, Ksenija; Cupara, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2020)
Kamilica (Matricaria chamomilla L.) je zeljasta biljka iz familije Asteraceae, koja ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini. Prvi pisani izveštaji o kamilici nalazi se u starom Egiptu: zdrobljeni cvetovi kamilice korišćeni su za ublažavanje upala kože, za sprečavanje dermatitisa i za izradu kozmetičkih preparata. Predmet ovog istraživanja bio je ispitati etnofarmakološku primenu kamilice u Pirotskom okrugu. Istraživanje je sprovedeno na osnovu anketiranja stanovništva u četiri opštine: Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad. Zabeleženo je da je Matricaria chamomilla jedna od deset najpoznatijih lekovitih biljaka u okrugu. Najčešće se koristi u vidu čaja protiv prehlade i protiv stomačnih tegoba, protiv upale grla i za smirenje. U vidu obloga koristi se protiv upala, infekcije i otoka očiju, a u vidu ulja protiv rana i opekotina.